• 3 grote uien
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 glas droge witte wijn (Italiaanse witte wijn)
  • 1 liter groentebouillon
  • 50 gram boter
  • voldoende Parmezaanse kaas
  • voldoende Gruyere kaas
  • 1 stokbrood
 

Naast de Italiaanse uiensoep hebben wij ook de zuppa di cipolle dal Piemonte, oftewel uiensoep uit Piemonte, Italië. Dit is een klassieke Italiaanse boeren uiensoep, rijk gevuld met uien en aangevuld met Italiaanse witte wijn, Parmezaanse kaas en Gruyère. Hoewel deze soep niet zo beroemd is, gaat het verhaal dat het een van de favoriete soepen was van Hendrik II van Orléans, koning van Frankrijk in 1533. Zijn vrouw, de Italiaanse Catherine de’ Medici, zou het hem wekelijks hebben voorgeschoteld.

Bereiding zuppa di cipolle dal Piemonte:

1. Snijd de uien in ringen en fruit ze op een laag vuur in een flink stuk boter in een goede, stevige pan. Schep de uien regelmatig om zodat ze niet aanbakken. Doe dit voor ongeveer 20-30 minuten totdat de uien zacht en goudbruin zijn.

2. Giet de witte wijn erbij en laat de uien enkele minuten sudderen totdat de wijn bijna geheel verdampt is, zodat de uien de rijke smaak van de wijn absorberen.

3. Strooi de bloem over de uien en roer het goed door. Laat dit mengsel ongeveer 2 minuten koken om de bloem te laten garen en de soep te binden.

4. Giet langzaam de bouillon erbij, terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen. Voeg niet te veel bouillon toe; deze soep moet redelijk stevig zijn en niet te waterig. Laat de soep 20-30 minuten zachtjes sudderen zodat alle smaken goed mengen. Voeg indien nodig zout en peper naar smaak toe.

5. Verwarm de oven voor op 200 graden en snijd enkele sneetjes van het stokbrood af. Leg de sneetjes op een bakplaat en rooster ze in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn, ongeveer 5-7 minuten.

6. Leg de geroosterde sneetjes stokbrood op de bodem van ovenbestendige soepkommen. Strooi hierover een royale hoeveelheid Parmezaanse kaas en Gruyère.

7. Giet de hete soep over het brood en de kaas in de kommen. Zet de kommen enkele minuten in de oven, totdat de kaas volledig gesmolten en goudbruin is.

8. Haal de kommen voorzichtig uit de oven (ze zijn heet!) en serveer onmiddellijk.

Buon appetito!