• 2 eetlepels olijfolie
  • 4 grote uien
  • 3 takjes verse tijm of 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 2 runder- of groentebouillontabletten
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 200 ml witte wijn
  • versgemalen zwarte peper
  • halve theelepel zout
  • 1 liter kokend water
 

Een uiensoep is een heerlijk voor- of lunchgerecht dat het gehele jaar door gegeten kan worden. De bereiding van een uiensoep is vrij eenvoudig, hoewel het even tijd kost om de uien goed te fruiten. Door het fruiten krijgen uien een zoetere smaak. Als je uien langzamer en langer laat fruiten, worden ze nog zoeter. Door de uien met zout te bestrooien, laten ze wat vocht los en garen ze heel langzaam.

Bereiding magere uiensoep

  1. Snijd de 4 grote witte uien in halve ringen.
  2. Verwarm de olijfolie in een pan. Roer de uienringen door de olie en bestrooi ze met een halve theelepel zout. Laat de uien heel zachtjes 20 minuten fruiten op laag vuur. Ze mogen vooral niet bakken. Schep de uienringen af en toe om.
  3. Schenk 1 liter kokend water met de azijn en de wijn in de pan.
  4. Voeg de bouillontabletten en de tijm toe. Breng het geheel aan de kook en leg het deksel op de pan.
  5. Draai het vuur laag en laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
  6. Proef en breng de soep op smaak met veel versgemalen zwarte peper.
  7. Vis met een vork de takjes tijm uit de soep en schep de soep in kommen.
  8. Geniet van een heerlijke uiensoep!

Eet smakelijk!

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)

  • 125 kilocalorieën
  • 2 gram eiwit
  • 8 gram vet
  • 6 gram koolhydraten

Een magere uiensoep is ideaal voor die persoon die wel graag uiensoep lust maar niet de dikmakers wilt hebben.  Zo kunt u wel genieten van de smaak maar heeft dit gerecht maar weinig vet en koolhydrayten.