- 350 gram uien (in dunne plakjes gesneden)
- 75 gram boter
- 30 g bloem
- zout en peper (naar smaak)
- 1,5 liter bouillon
- 300 gram gruyerekaas
- oudbakken brood
- 1/2 glas cognac
- 1 eierdooier
- 1 glas port
|
De Gratinee Lyonnaise is een zeer bekende uiensoep uit Lyon, Frankrijk. De soep is niet eenvoudig te maken maar is heerlijk van smaak. Hierdoor heb je echt het gevoel dat je je in Frankrijk waant.
Bereiding Gratinee Lyonnaise
- Smelt in een grote gietijzeren pan 60 g boter en fruit hierin de uiringen totdat ze goudbruin zijn. De uiringen moet je constant omscheppen zodat ze niet verbranden.
- Zodra de uiringen goed gefruit zijn, bestrooi je ze met de bloem en laat je dit ongeveer 2 minuten meebakken om de bloem te laten garen.
- Giet daarna de bouillon eroverheen en zet het vuur lager. Laat de soep langzaam aan de kook komen.
- Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe, maar niet teveel. De uiensmaak moet behouden blijven. Laat de soep ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen op een laag vuur, zodat de smaken goed kunnen mengen.
- Snijd in de tussentijd het brood in plakken van ongeveer 1 centimeter en rooster deze licht in de oven of een broodrooster.
- Rasp de helft van de kaas en snijd de andere helft van de kaas in zeer dunne plakken.
- Verwarm in een ovenvaste soepterrine de resterende boter totdat deze goed gesmolten is en strooi er een deel van de geraspte kaas bij.
- Leg boven de gesmolten kaas de geroosterde sneetjes brood en leg hierop een aantal plakken kaas. Ga hiermee verder in lagen, dus geraspte kaas, geroosterd brood en plakjes kaas, totdat het een dikker geheel vormt.
- Giet de uienbouillon erover zodat het brood en de kaas net onder staan. Gratineer de soep in de oven totdat er wat vocht is opgenomen en de bovenkant mooi goudbruin is. Giet hierover een half glas cognac.
- Voeg de rest van de bouillon toe en zet de soep nog eens 10 minuten in de oven.
- Voeg vlak voor het serveren een glas port toe met daarin een losgeklopte eierdooier. Roer dit snel door de soep.
Eet smakelijk!