• 5 middel tot grote uien, gepeld en in ringen gesneden
  • 30 gram boter
  • 1/8 liter droge witte wijn
  • 1 liter runderbouillon, eventueel gemaakt van een blokje of tabletje
  • 1 blaadje laurier
  • halve theelepel gedroogde majoraan
  • halve theelepel gedroogde tijm
  • enkele sneetjes wit geroosterd brood
  • 100 gram geraspte kaas
  • zout (naar smaak)
  • peper (naar smaak)
  • croutons (handvol per bord)
 

De Franse uiensoep is er in meerdere varianten. Naast de basis uiensoep en de Franse uiensoep met bier hebben we nu ook de Franse uiensoep met wijn. Een goed alternatief als hoofdgerecht. Deze soep heeft een heerlijke smaak maar wordt niet overheerst door de smaak van wijn. Alles is, zoals het de Fransen betaamt, goed met elkaar in evenwicht.

Bereiding Franse uiensoep met wijn:

  1. Verhit in een grote pan de boter en laat hierin de uienringen rustig bakken voor ongeveer 20 tot 25 minuten. Schep de uien regelmatig om zodat ze egaal fruiten.
  2. Zodra de uien klaar zijn, voeg de wijn toe en roer het geheel goed door. Laat de wijn op middel hoog vuur enkele minuten koken totdat hij voor ongeveer een derde is ingekookt. Zorg ervoor dat de wijn niet te ver inkookt, anders gaat de alcohol overheersen.
  3. Voeg daarna de bouillon toe en roer alles goed door. Voeg vervolgens de majoraan, laurier en tijm toe. Laat de uiensoep ongeveer 30 minuten op een laag vuur pruttelen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
  4. Leg in ovenbestendige soepkommen op de bodem een stukje geroosterd wit brood en bestrooi dit met geraspte kaas.
  5. Na het half uur, giet de soep over het brood en de kaas in de kommen. Voeg daarna nog wat grote croutons toe en bestrooi deze met extra kaas.
  6. Zet de kommen voor enkele minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is.
  7. Serveer de soep direct uit de oven.

bon appétit!