• 500 gram rundvlees (runderlappen)
  • 1,5 liter water
  • 1 blaadje laurier
  • 1 mespunt foelie
  • 10 peperkorrels
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • 4 takjes bladselderij
  • zout (naar smaak)
  • 500 gram uien
  • 400 gram wortelen
  • 2 eetlepels olie
  • 1 flesje bier
  • paprikapoeder
  • 2 eetlepels gehakte selderij
 

De Franse uiensoep met bier is een afgeleide uiensoep van de originele Franse uiensoep. Deze uiensoep is wat steviger van smaak en uitermate geschikt als hoofdgerecht. Deze soep kan gemaakt worden met verschillende soorten bier, maar de heerlijkste bier is toch wel afkomstig uit Frankrijk.

Bereiding Franse uiensoep met bier

  1. Snijd het vlees in kleine reepjes of blokjes. Niet te groot of te klein.
  2. Breng ongeveer anderhalve liter water aan de kook en voeg daar het vlees aan toe. Het water moet daarna weer koken. Zodra het kookt, verlaag het vuur en verwijder eventueel schuim van het water.
  3. Laat het vlees ongeveer een half uur zachtjes koken in een pan zonder deksel. Voeg laurier, foelie, peperkorrels, en tijm toe en laat de bouillon daarna ongeveer anderhalf uur op een zacht vuur pruttelen.
  4. Schep het vlees uit de pan en houd dit apart. Zeef de overige kruiden en groenten uit de soep.
  5. Maak de uien en wortelen schoon en snijd deze in halve ringen en kleine blokjes. Bak de uien en wortelen in een grote pan met olie gedurende ongeveer 5 minuten totdat de uien glazig zijn geworden.
  6. Schenk de gezeefde bouillon en het bier erbij en breng de uiensoep opnieuw aan de kook. Laat de soep nog ongeveer 20 minuten pruttelen op een laag vuur.
  7. Voeg het vlees opnieuw toe en breng de soep op smaak met paprikapoeder, peper en zout (naar smaak).
  8. Strooi vlak voor het serveren de selderij over de soep.
  9. Serveer de soep met bruin brood.

Eet smakelijk!