- 50 gram boter
- 750 gram uien, in dunne ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 45 gram bloem
- 2 liter runder-of kippenbouillon
- 250 ml witte wijn
- 1 laurierblad
- 2 takjes tijm
- zout (naar smaak)
- peper (naar smaak)
- 12 sneetjes stokbrood
- 100 gram geraspte Gruyère kaas
|
Er zijn in de wereld verschillende soorten Franse uiensoep. Toch is er van alle variaties een klassieker. Het is een uiensoep met kaas die op zich een hele maaltijd is. Een maaltijd uiensoep is een genot waarvan je heerlijk kan genieten. Deze Franse uiensoep kom je eigenlijk alleen maar tegen in de echte Franse keuken. Het recept voor Franse uiensoep is vrij eenvoudig. Volg onderstaande bereidingswijze en u heeft een heerlijke gegratineerde uiensoep!
Bereiden Franse klassieke uiensoep
- Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en voeg de ui toe.
- Bak de uienringen op een laag vuur en roer af en toe voor 25 minuten, of totdat de uienringen diep goudbruin zijn en beginnen te karameliseren.
- Voeg de teentjes knoflook en de bloem toe en roer voor ongeveer 2 minuten.
- Voeg nu, al roerend, de bouillon en de wijn toe en breng het al roerend aan de kook.
- Voeg het laurierblad en de tijm toe en maak de soep verder op smaak met zout en peper.
- Doe de deksel op de pan en laat de soep voor ongeveer 25 minuten pruttelen.
- Verwijder het laurierblad en de takjes tijm en proef of de soep goed van smaak is.
- Verwarm de grill voor.
- Rooster de sneetjes stokbrood en verdeel ze over de 6 soepkommen.
- Schep de soep erover en bestrooi het met de geraspte Gruyère kaas.
- Zet de soep even onder de grill totdat de kaas goudbruin kleurt en gesmolten is.
- Dien de soep op en eet smakelijk!
Eet smakelijk!