- 3 eetlepels olijfolie
- 5 grote uien, gesneden in ringen
- halve theelepel kurkuma
- halve theelepel fenegriekzaad
- halve theelepel gedroogde munt
- 2 eetlepels bloem
- 700 ml groente- of kippenbouillon
- 1 kaneelstokje
- sap van 1 citroen
- 1 theelepel kristalsuiker
- fijngesneden verse bladpeterselie
- zwarte peper (naar smaak)
- zout (naar smaak)
|
Uiensoep wordt over de gehele wereld gegeten en niet alleen in Frankrijk. Alhoewel de oorsprong van uiensoep aan Frankrijk wordt toegedicht, zijn er wereldwijd variaties die heerlijk smaken. Uiensoep had men ook in het vroegere Perzië. Deze uiensoep heeft veel meer een kruidensmaak dan zijn Franse soortgenoot, door de ruime hoeveelheid kruiden die in het recept zitten. Gordon Ramsay heeft dit recept verfijnd om u te laten genieten van hoe de soep was in het oude Perzië.
Bereiding Perzische uiensoep
- Zet een grote pan op een matig vuur en voeg daarbij de olijfolie, de uien en naar smaak wat zwarte peper en zout toe.
- Dek de pan af en laat de uien op een klein vuur ongeveer 12 tot 15 minuten fruiten; schep de uien af en toe om.
- Na het fruiten, draai het vuur wat hoger en haal het deksel van de pan. Voeg de specerijen, munt en de bloem erbij. Bak alles ongeveer 3 tot 4 minuten, regelmatig omscheppend.
- Giet geleidelijk de bouillon toe terwijl je roert. Het is belangrijk dat je geen klonten in de soep krijgt. Voeg de kaneel toe en laat de soep 30 tot 40 minuten pruttelen op een laag vuur.
- Roer als laatste het citroensap en de suiker erdoor. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.
- Vis het kaneelstokje uit de soep en verdeel de soep over 4 kommen.
- Strooi de peterselie erover en geniet!