- klont boter
- olijfolie
- 8 verse salie bladeren (houdt er wel een paar apart voor de garnering)
- 6 tenen knoflook (gepeld en geplet)
- 5 rode uien (geschild en in plakken gesneden)
- 3 grote witte uien (geschild en in plakken gesneden)
- 3 sjalotten (geschild en in plakken gesneden)
- 300 gram prei (gewassen en gesneden)
- 2 liter rundvlees-, kippen- of groentenbouillon
- 200 gram vers geraspte Cheddar kaas
- 8 plakken oud brood van +/- 2 cm dik
- Worchestershire saus (Worchestersaus)
- Zwarte peper (naar smaak)
- Zeezout (naar smaak)
|
Ook in Engeland kent men een heerlijke uiensoep variant. Deze Engelse uiensoep is een lunchgerecht waar u heerlijk van zult smullen. Dit recept van uiensoep komt van Jamie Oliver en uit zijn kookboek “Jamie’s Dinners” met allerlei soorten ui. Deze uiensoep is geheel anders dan bijvoorbeeld een Franse uiensoep.
Bereiding Engelse uiensoep
- Doe de klont boter, 2 eetlepels olijfolie, de saliebladeren en de teentjes knoflook in een pan met een dikke bodem.
- Roer alles goed door elkaar en voeg de uien, sjalotten en prei toe. Breng op smaak met zeezout en peper.
- Doe het deksel op de pan en laat op een zeer laag vuur het mengsel voor 50 minuten zachtjes koken. Haal na 30 minuten het deksel van de pan. Zorg ervoor dat de groenten niet teveel verkleuren: de bedoeling is dat de uien na 50 minuten zacht en goudbruin zijn. Roer zo nu en dan om zodat er niets aan de bodem plakt.
- Als de uien en prei mooi zacht zijn, voeg de bouillon toe (welke naar eigen keuze), breng het geheel aan de kook, draai het vuur lager en laat gedurende 10 tot 15 minuten sudderen. (Je kunt eventueel het vet van het oppervlak afromen, maar Jamie Oliver doet dat niet voor de extra smaak).
- Verwarm de oven of grill voor op maximum temperatuur en toast de sneetjes brood aan beide zijden.
- Proef de uiensoep en breng verder op smaak met zwarte peper en zeezout indien nodig. Als de smaak perfect is, schep de soep in individuele vuurvaste kommen en zet ze op een bakplaat.
- Scheur en leg het geroosterd brood over elke kommetje zodat het past als een deksel, al dan niet een beetje in de soep gedrukt.
- Bestrooi het met wat geraspte Cheddar kaas en besprenkel met een beetje Worcestersaus (Worcestershire).
- Dep de overgebleven saliebladeren in olijfolie, laat afdruipen en leg bovenop elke sneetje brood met Cheddar kaas.
- Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven of onder de grill tot de Cheddar kaas begint te smelten en wat te borrelen. Zorg ervoor dat de Cheddar kaas niet verbrandt!
- Jamie Oliver serveert zijn Engelse uiensoep zodra de kaas begint te borrelen. Wees voorzichtig als je het uit de oven haalt en op tafel zet: de kommetjes zijn immers heet!
Bon apetit! (Eet smakelijk)
Het geheim van dit recept komt door de zeer lange kooktijd van de uien waardoor deze extra karamaliseren. Dit geeft, zoals Jamie Oliver het zelf zegt, een ongelooflijke zoetheid aan dit recept.